Barion Pixel

Fülöp Pince

Röviden ezt érdemes tudnod Rólunk

Miért éppen a bor?

Mikor az „El Caminon” a Rioja borvidéken haladtam át, ott született meg a döntésem, a csodás családi hagyománynak a kor vívmányainak megfelelő módú, minőségi a tovább viteléről.

Elképzelésünk a borokról

Főként könnyű ívású, friss, kellemetes un. mindennapi fogyasztásra szánt borainkat próbáljuk visszalopni a mindennapos asztalodra.

Ahonnan a szőlő származik

Neszmélyi borvidék

Kerestünk ide is egy beollózható szöveget, hogy gyorsan legyünk túl ezen is, de nem teszem. Ha történetre, általánosságra vágysz, azt megtalálod a wikipédián vagy kidobja a google. Én inkább arról mesélek, amit tapasztalunk:

Hosszú szunnyadása után, kezd egyre jobban megmozdulni a Borvidékünk. Nyilván szükséges volt az elmúlt évtizedekben szaporodó – hozzánk hasonló – kis borászatra, mellyel egyre színesebbé és remélhetőleg csábítóbbá tesszük a Neszmélyi borvidéket. Nyilván nehéz munka ez, hiszen maga az a tény, hogy a mienk a leghosszabb, amennyi lehetőséget, annyi nehézséget, esetleges érdekellentétet rejt magában. Persze, mondhatjuk, hogy a távolságok eltűnnek, lecsökkennek napjainkban, azonban 50km az 50km.

 

50km az 50km

A Kesztölctől az Ászárig elterülő borvidék

Ez a Kesztölctől Ászárig elterülő borvidék így sok arccal bír hiszen igen sokféle mikroklímával bír, melyben egyedülállóan színes palettát tudunk felvonultatni, ezáltal azonban a közös cél is nehezen megfogalmazható. Az biztos, hogy rendkívüli perspektíva van a környékben, és mindnyájan szentül hiszünk abban, hogy sikerrel járhatunk és a borvidékünket visszaemelhetjük a történelmileg megérdemelt helyére. Hiszen alig száz évvel ezelőtt a dobogón állt a borvidékünk is ismertség és kedveltség körében bel- és külföldön egyaránt.

Persze mindig is a nem túl komplikált – előre is megkövezném magam a kifejezés miatt, de – asztali borok készítésében jeleskedtünk. Immáron szerencsénkre hatalmasat javult a technológia az elmúlt 50-100-120 évben – nyilván még durvábbat az utóbbi 20ban. Boraink már nem asztali minőségben, avagy célzattal készülnek szóval csak semmi pánik! 😉

Mindannyian a saját arculatunk szerint képzeljük el a megújítást, mi is saját életfelfogásunk alapján, főként könnyű ívású, friss, kellemetes un. mindennapi fogyasztásra szánt borainkat próbáljuk visszalopni a mindennapos asztalodra.

Fülöp pince

Történetünk a kezdetektől

A bázis pincét ’64-ben építette Pali Papa ((anyai nagyapám), Kicsi gyermekkorom óta, így határozott emlékeim vannak már a nyolcvanas évek szüreteiről és pincemunkáiról.


Ahogy teltek az évek, A pince szerves részévé vált a fiatal korunknak, ahol csodás emlékeket szerezhettünk.. Később az iskoláim és élet messzebbre sodort, de a pince türelmesen megvárt s megvár. A fordulópont s a jelenlegi formájában ismert márka kialakulása egy csodás májusi napra datálható 2012.ben, mikor az „El Caminon” a Rioja borvidéken haladtam át, ahol született meg a döntésem ennek a csodás családi hagyománynak a kor vívmányainak megfelelő módú, minőségi a tovább viteléről.

Ezt követően 2013-14-ben kezdtünk a pince és technológia komolyabb felújításába, melyet azóta, ahogyan a lehetőségeink engedik. 2023 ban fogtunk bele egy még nagyobb, az épüetet és a környéket átfogó teljes felújításba s ezt reméljük a 2024-es évben lesz is lehetőségünk befejezni, s így elkészül egy már turisztikai látványosság kategóriába sorolható multifunkciós kóstolóterem és terasz, valamint egy az általunk kitalált évi több rendezvény tartására (A Szénásvölgyi Piknik <3 ) alkalmas külsőn hatalmas rétünk.

Borászatunk stílusa kezdetektől fogva, borvidékünkön termő szőlőből az inkább könnyed,  gyümölcsös s néha elképesztően csodás boraink mutatják meg leginkább! Mindenképp meg kell kóstolni, így nem is szaporítom a szót! Remélem hamarosan találkozunk!